Σελίδες

7 Ιαν 2013

ΚΚΕ: Ερώτηση για τη θέρμανση και την ατμοσφαιρική ρύπανση


Ερώτηση, για τηδραματική κατάσταση με τη θέρμανση στις μεγάλες πόλεις της χώρας και τηνεπικίνδυνη ατμοσφαιρική ρύπανση, κατέθεσαν στη Βουλή, προς τους υπουργούς Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Υγείας και Δημόσιας Τάξης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Θεοδόσης ΚωνσταντινίδηςΕλένη Γερασιμίδου και Σπύρος Χαλβατζής.
Όπως τονίζουν, «η θέρμανση με τζάκια και ξυλόσομπες εκλύει μεγάλη ποσότητα ρύπων, αυξημένης επικινδυνότητας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις αποπνικτικές συνθήκες που δημιουργούν οι βιομηχανικές μονάδες, η αυξημένη κυκλοφορία κ.ά.».

Μεταξύ άλλων ζητούν να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών. Να καταργηθεί το αφορολόγητο καθεστώς για τα εφοπλιστικά καύσιμα. Μέτρα για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής προς τη δημόσια υγεία και για τη βελτίωση των υποδομών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης. Κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς θέρμανση.
Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης επισημαίνει:
«Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων, με στόχο την εξυπηρέτηση της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, που απ’ τη μια κλιμακώνει την επίθεση στα δικαιώματα των εργαζομένων, μειώνοντας δραματικά μισθούς και συντάξεις και οδηγεί τα λαϊκά στρώματα στη φτώχεια και στην εξαθλίωση και απ’ την άλλη προχωρά σε περαιτέρω φοροεπιδρομή στα καύσιμα των λαϊκών οικογενειών, αυξάνοντας δραστικά τις τιμές των καυσίμων, οδηγεί εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκών νοικοκυριών σε αδυναμία θέρμανσής τους, με 6 στους 10 Έλληνες να βρίσκονται πλέον σε καθεστώς "ενεργειακής φτώχειας" όπως αποδεικνύει έρευνα του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τη Βόρεια Ελλάδα, εξαναγκάζει άλλα να στραφούν στην υποτυπώδη, ανθυγιεινή και επικίνδυνη θέρμανση μιας ξυλόσομπας και ενός τζακιού, μετατρέποντας τις μεγάλες πόλεις σε θαλάμους επικίνδυνων αερίων, προκαλώντας πρόσθετη καταστροφή στα δάση που βρίσκονται κοντά στις πόλεις και οδηγώντας σε πολλαπλασιασμό των κρουσμάτων πυρκαγιών μέσα στον αστικό ιστό και ήδη σε περισσότερους από 12 νεκρούς.
Ενδεικτικό αυτής της τραγικής κατάστασης είναι η δραστική αύξηση της καύσης ξύλου στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου η ατμόσφαιρα είναι ιδιαίτερα επιβαρυμένη, καθώς και η σχετική επιβάρυνση της ατμόσφαιρας τις τελευταίες εβδομάδες και σε άλλες πόλεις της χώρας (Λεκανοπέδιο Αθήνας, Συγκρότημα Βόλου κ.ά.).
Η θέρμανση με τζάκια και ξυλόσομπες εκλύει μεγάλη ποσότητα ρύπων, αυξημένης επικινδυνότητας, επιδεινώνοντας περαιτέρω την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις αποπνικτικές συνθήκες που δημιουργούν οι βιομηχανικές μονάδες, η αυξημένη κυκλοφορία κ.ά. Ειδικότερα δημιουργούνται τεράστιες συγκεντρώσεις σωματιδίων που εισπνεόμενα επικάθονται στους πνεύμονες και, όπως συντείνουν οι απόψεις των ειδικών και της διεθνούς βιβλιογραφίας, αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες πρόκλησης σε βάθος χρόνου σοβαρών παθήσεων, από άσθμα και καρδιοαγγειακά, μέχρι καρκίνο στους πνεύμονες, ακόμη και θάνατο σε ευάλωτες ομάδες των λαϊκών στρωμάτων.
Ενδεικτικό παράδειγμα είναι η ατμοσφαιρική ρύπανση στην πόλη της Θεσσαλονίκης όπου την Τρίτη στις 11 Δεκεμβρίου από τις 7 έως τις 8 το απόγευμα στην περιοχή της οδού Λαγκαδά τα όργανα μέτρησης των αιωρούμενων σωματιδίων έδειχναν την υψηλότατη ένδειξη άνω των 300 μικρογραμμαρίων ανά κυβικό μέτρο, όταν το θεσμοθετημένο όριο είναι μόλις τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Δηλαδή έξι φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Επίσης την ίδια ώρα, στην περιοχή της Εγνατίας τα αιωρούμενα σωματίδια σχεδόν άγγιξαν τα 250 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, ενώ στην Μαρτίου ξεπέρασε τα 150. Πάνω από 100 έδειξαν τα όργανα μέτρησης στο Επταπύργιο, λίγο κάτω από 100 στη Μαλακοπή. Άλλο ενδεικτικό παράδειγμα επεισοδίου ρύπανσης κατέγραψε το Τμήμα Περιβάλλοντος στις 15 και 16 Δεκεμβρίου, Σάββατο και Κυριακή, όπου οι μέσες ημερήσιες τιμές αιωρούμενων σωματιδίων, όπως καταγράφηκαν από τους Σταθμούς του Δημοτικού Δικτύου Ελέγχου Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης, τις δύο αυτές ημέρες κυμάνθηκαν από 112 μικρογραμμάρια (σταθμός Μαλακοπής, 15/12) έως 223 μικρογραμμάρια (σταθμός οδού Λαγκαδά, 15/12).
Σε όλες τις περιπτώσεις η κορύφωση του φαινομένου της καταγράφηκε από τις 6 το απόγευμα έως και τα μεσάνυχτα, ώρες που οι κάτοικοι βρίσκονται στα σπίτια τους και προσπαθούν να ζεσταθούν, γεγονός που αποδεικνύει ότι βασικός υπεύθυνος είναι η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ - μονοπωλίων που εξαθλιώνει τα λαϊκά στρώματα, η δραστική αύξηση της φορολογίας στα καύσιμα που εξαναγκάζει στην καύση ξύλων για θέρμανση.
Η επίκληση της πάταξης της φοροδιαφυγής στα καύσιμα ως αιτία της αύξησης της φορολογίας είναι τελείως αποπροσανατολιστική. Τόσο η σημερινή συγκυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, χρησιμοποιεί προσχηματικά την ανάγκη πάταξης του λαθρεμπορίου με στόχο να κλιμακώσει τη φορολογική αφαίμαξη της λαϊκής οικογένειας. Και αυτό το μέτρο της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης µε αυτόν του πετρελαίου κίνησης είναι ακόμα µια θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων και δεν θα επέφερε κανένα "ράπισµα" στη νοθεία, την παράνομη διακίνηση και φοροδιαφυγή.
Αν ο πραγματικός στόχος της συγκυβέρνησης ήταν η πάταξη του λαθρεμπορίου, υπάρχουν σήμερα τα τεχνικά μέσα (όπως π.χ. σύστημα εισροών - εκροών) όπως και τα οργανωτικά μέτρα που επιτρέπουν τον ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ.
Πίσω από αυτό το έγκλημα κατά της λαϊκής οικογένειας βρίσκονται οι όμιλοι και το κράτος τους σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Η φορολογία στην Ελλάδα ξεπερνά το 60% επί της τιμής του λίτρου βενζίνης και το 40% του πετρελαίου θέρμανσης, ενώ, ταυτόχρονα, τα κέρδη των δύο ομίλων που ελέγχουν την αγορά των καυσίμων είναι πολύ υψηλά. Το καρτέλ των καυσίμων επιβάλλει σήμερα υψηλές τιμές.
Η ίδια κυβέρνηση γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι η πολιτική της στον τομέα της ενέργειας και οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου θέρμανσης έχουν στόχο να διασφαλιστεί η κερδοφορία και η ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, αποτελούν προσπάθειες διαχείρισης του ανταγωνισμού τους.
Αυτό τον ανταγωνισμό των ενεργειακών ομίλων για το ποιος θα πουλάει τα δικά του καύσιμα εκφράζει και η συζήτηση τόσο στα ΜΜΕ όσο και από μια σειρά άλλους φορείς για εξεύρεση καλύτερου και ποιοτικότερου καυσίμου για την ξυλόσομπα και το τζάκι (π.χ. καλό ή κακό pellet, νωπά ή όχι ξύλα κλπ.), ώστε τάχα να μετριαστούν οι συνέπειες της αιθαλομίχλης, λύση που όχι μόνο αποδέχεται το καθεστώς ενεργειακής φτώχειας και εξαθλίωσης των λαϊκών στρωμάτων, αλλά προσπαθεί να το μετατρέψει σε πεδίο κερδοφορίας.
Η συνδυασμένη κάλυψη των λαϊκών αναγκών για θέρμανση, φθηνή, επαρκής για την αντιμετώπιση του κρύου, ασφαλής για την υγεία και το περιβάλλον, ελαχιστοποιημένης επικινδυνότητας και με ταυτόχρονη αξιοποίηση των εγχώριων πηγών ενέργειας και μείωση της ενεργειακής εξάρτησης για θέρμανση, είναι αναφαίρετο λαϊκό δικαίωμα, αντίστοιχο με την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και τις δυνατότητες.
Η καταδίκη εκατομμυρίων στη διαβίωση σε παγωμένα σπίτια, στο κρύο και στην ενεργειακή φτώχεια, στην εισπνοή επικίνδυνων ρύπων που καταστρέφουν την υγεία, στις δηλητηριάσεις από τα μαγκάλια, στις πυρκαγιές δεν είναι φυσικό φαινόμενο. Είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της ΕΕ για τα κέρδη των μονοπωλίων, που εφάρμοζαν όλα τα κόμματα του "ευρωμονόδρομου" τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόζει σήμερα και η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ.
Με βάση τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί :
1. Τι μέτρα θα λάβουν ώστε να καταργηθεί άμεσα ο Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης και ο ΦΠΑ στα καύσιμα (πετρέλαιο, φυσικό αέριο) της λαϊκής οικογένειας, των φτωχών αγροτών;
2. Τι μέτρα θα λάβουν στην κατεύθυνση κατάργησης του αφορολόγητου καθεστώτος για τα εφοπλιστικά καύσιμα, της αύξησης της φορολογίας των ομίλων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο των πετρελαιοειδών, της πάταξης της λαθρεμπορίας των καυσίμων με τεχνικά και οργανωτικά μέτρα, ελέγχοντας το κύκλωμα παραγωγής και μεταφοράς των καυσίμων σε όλα τα στάδιά του, προχωρώντας σε ουσιαστικό έλεγχο στα εφοπλιστικά καύσιμα, στις αποθήκες των ομίλων, στην εξαγωγή καυσίμων στην ΕΕ;
3. Ποιες είναι οι συνέπειες στη δημόσια υγεία από τη δραστική αύξηση της φορολόγησης των καυσίμων που εξαναγκάζει στην καύση ξύλων; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της μεγάλης απειλής προς τη δημόσια υγεία, όπως καλεί η επιστημονική κοινότητα, με ορισμένους επιστήμονες να κάνουν λόγο για χιλιάδες επιπλέον νεκρούς ετησίως λόγω των μικροσωματιδίων; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για τη βελτίωση των υποδομών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετρήσεις για επικίνδυνους τοξικούς ρυπαντές (π.χ. διοξίνες, υδρογονάνθρακες από διυλιστήρια κλπ.);
4. Ποια είναι η αύξηση των κρουσμάτων πυρκαγιών μέσα στον αστικό ιστό και των ανθρώπινων θυμάτων απ’ τις πυρκαγιές αυτές τα τελευταία χρόνια; Τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου;
5. Πόσα λαϊκά νοικοκυριά δεν έχουν επαρκή θέρμανση σήμερα; Πόσα σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικά κέντρα, γηροκομεία δεν θερμαίνονται επαρκώς; Τι μέτρα θα λάβουν ώστε κανένα σχολείο, νοσοκομείο, γηροκομείο, παιδικός σταθμός, καμία λαϊκή οικογένεια να μη μείνει χωρίς θέρμανση;
Οι βουλευτές Θεοδόσης Κωνσταντινίδης, Ελένη Γερασιμίδου, Σπύρος Χαλβατζής».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου