Σελίδες

4 Νοε 2013

Έρευνα για τη στάση των μαθητών απέναντι στην ΕΕ και την καπιταλιστική Κρίση

Η Ευρώπη...  των λαών!!!
Έρευνα για τη στάση μαθητών γυμνασίων και λυκείων απέναντι στην ΕΕ και την οικονομική κρίση, τις αντιλήψεις τους σχετικά με την πολιτική και το εργασιακό τους μέλλον παρουσιάστηκε στο πλαίσιο εκδήλωσης ιδιωτικού εκπαιδευτηρίου υπό την αιγίδα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν επίσης υπουργοί, εκπρόσωποι κομμάτων κ.α. Η έρευνα έγινε από τη εταιρεία VPRC σε ένα δείγμα 700 μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου μεγάλων αστικών κέντρων. Μεταξύ άλλων προκύπτει ότι: Το 71.7% των παιδιών θέλει μετά το λύκειο να σπουδάσει σε κάποιο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ. Μόλις το 3.3% δήλωσε ότι θέλει να πάει σε ΙΕΚ ή ιδιωτικό κολέγιο και το 8.3% να συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό. Το 83% του δείγματος δεν πιστεύει ότι η ποιότητα εκπαίδευσης που παρέχει το ελληνικό σχολείο είναι καλύτερη από αυτή που παρέχουν τα σχολεία στις άλλες χώρες της ΕΕ. Ένα 87% θεωρεί ότι τα πράγματα στην Ελλάδα πάνε σε λάθος κατεύθυνση.

Ως σημαντικότερο πρόβλημα, το 43% των ερωτηθέντων θεωρεί την ανεργία. Το 31% το εκπαιδευτικό σύστημα, το 8% την οικονομική κρίση, το 6% τη φτώχεια και τους χαμηλούς μισθούς.
Το 54% δηλώνει ότι δεν αισθάνεται και τόση σιγουριά για το μέλλον, το 25% καθόλου σιγουριά και το 17% αρκετή σιγουριά.
Στο ερώτημα αν η έξοδος από την οικονομική κρίση στην Ελλάδα βρίσκεται κοντά, το 56% απαντάει «μάλλον όχι» και ένα 43% απαντάει «μάλλον ναι».
Στο ερώτημα αν ενδιαφέρονται για την πολιτική, το 47% των ερωτηθέντων μαθητών απαντά «λίγο», το 26% καθόλου, το 23% αρκετά και το 4% πολύ.
Οι ερωτηθέντες απαντούν φέτος σε ποσοστό 45,6% ότι η συμμετοχή σε διαδηλώσεις/πορείες είναι η πιο αποτελεσματική ενέργεια ώστε να ακουστεί η φωνή των πολιτών στους υπεύθυνους που χαράσσουν πολιτικές (πέρυσι ήταν 36,4%). Το 21,1% διαλέγει ως σημαντική ενέργεια τη «συμμετοχή σε απεργίες/στάσεις εργασίας» (πέρυσι ήταν 12,9%).
Το 78% πιστεύει ότι η συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ είναι «κάτι καλό», το 15% «κάτι κακό» και το 7% «ούτε καλό - ούτε κακό». Αναλόγως, το 76% πιστεύει ότι η Ελλάδα έχει ωφεληθεί από τη συμμετοχή της στην ΕΕ και το 19% ότι δεν έχει ωφεληθεί.
Ενα 63% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι το ευρωπαϊκό όραμα βάσει του οποίου συγκροτήθηκε η Ευρωπαϊκή Ένωση «δεν παραμένει ισχυρό» σήμερα στους λαούς των κρατών-μελών της.
Μιλώντας στην εκδήλωση ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς συνέδεσε την όποια καπιταλιστική ανάκαμψη αλλά και την κερδοφορία των επενδυτών «με τις προοπτικές για μια καλύτερη ζωή για τους νέους» αφού όπως είπε "οι επενδυτές είναι πάλι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα που θα ανακάμψει οικονομικά" ενώ εξέφρασε τον προβληματισμό του όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από την υπάρχουσα  "πολιτική ένταση". 
Η Επίτροπος Θαλασσίων Υποθέσεων και Αλιείας, Μαρία Δαμανάκη καλλιέργησε
Τα δίδυμα...
αυταπάτες ότι η ανεργία των νέων μπορεί να αντιμετωπιστεί με "πολιτικές αποφάσεις, μέτρα και αλληλεγγύη" όπως ανέφερε και έκανε λόγο για μια σειρά πανευρωπαϊκά προγράμματα ύψους 6 δις ευρώ τα οποία ανακυκλώνουν την ανεργία, είναι περιορισμένης χρονικής διάρκειας και προϋποθέτουν αλλαγές προς το χειρότερο σε ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.  Εντύπωση προκαλεί η τοποθέτηση του πρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Κώστα Ρέμελη  ο οποίος ισχυρίστηκε ότι η συμμετοχή  σε πορείες διαμαρτυρίας "μπορεί να έχει την ερμηνεία ότι υποκαθιστά την ελευθερία λόγου (!) προσθέτοντας μάλιστα ότι η συμμετοχή σε τέτοιες εκδηλώσεις δίνει λόγο αλλά όχι διάλογο!
 Τέλος ο ΓΓ του υπουργείου Παιδείας, Θανάσης  Κυριαζής υποστήριξε την σύνδεση του εκπαιδευτικού συστήματος με την αγορά λέγοντας ότι  το εκπαιδευτικό σύστημα της Ελλάδος πρέπει να είναι “συμβατό με τα αντίστοιχα εκπαιδευτικά συστήματα της Ευρώπης” ενώ υποστήριξε από την "πίσω πόρτα" τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση κάνοντας  λόγο “για αλλαγή  του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος έτσι ώστε να μην είναι μόνος στόχος οι σπουδές στο Πανεπιστήμιο”.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου