Σελίδες

29 Νοε 2013

Αλ. Παπαρήγα: Όχι στη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα Υγείας (VIDEO)



«Δεν μπορεί να συνυπάρχει δημόσιος και ιδιωτικός τομέας.Μας κάνετε κρατήσεις, μας παίρνετε άμεσους και έμμεσους φόρους.Τα θέλουμε επιστροφή σε δωρεάν Υγεία» τόνισε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, απευθυνόμενη στον υπουργό Υγείας.
Η τοποθέτηση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη βουλή σχετικά με την επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται από την πολιτική των περικοπών στη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Η Αλέκα Παπαρήγα επισήμανε τις συνέπειες που θα έχουν για τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων οι περικοπές που γίνονται, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «θα περικόψουν και τα φάρμακα, μαζί με τη διατροφή». Είναι ενδεικτικό ότι ο προϋπολογισμός του 2014 προβλέπει ότι η χρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ θα μειωθεί κατά 30%, των Νοσοκομείων κατά 32%, των φαρμάκων κατά 15% και συνολικά της Υγείας κατά 19,7%.
Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ σημείωσε ότι τα μέτρα που προωθούνται στην Υγεία δεν είναι μνημονιακή πολιτική αλλά κατευθύνσεις που εφαρμόζονται σε άλλες χώρες από τη δεκαετία του '70 και απλά το μνημόνιο βοήθησε την κυβέρνηση και το κεφάλαιο να επιταχύνουν την εφαρμογή τους. Επίσης στηλίτευσε το γεγονός ότι φαινόμενα διαφθοράς που σχετίζονται με τους νόμους της αγοράς και την λειτουργία της Υγείας ως εμπόριο, «γίνονται αφορμή για βάρβαρες περικοπές». Μάλιστα προειδοποίησε ότι τέτοια φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν εξαιτίας των περικοπών.
Η Αλέκα Παπαρήγα αναφέρθηκε εκτενώς στις αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στον ΕΟΠΥΥ και συνολικότερα στον τομέα της πρωτοβάθμιας φροντίδας. Όπως είπε δεν χρειάζεται «εξορθολογισμό», αλλά να γκρεμιστεί και να στηθεί από την αρχή. Συμπλήρωσε πως αν θέλουμε να ανεβάσουμε το προσδόκιμο ζωής η πρωτοβάθμια φροντίδα θα πρέπει να αφορά την πρόληψη, να απευθύνεται και στους υγιείς, να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό, να έχει τον απαραίτητο εξοπλισμό, να παρέχει δωρεάν υπηρεσίες και να απευθύνεται σε όλους.
Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, επιχείρησε να διαστρεβλώσει τις θέσεις του ΚΚΕ υποστηρίζοντας πως συμφωνεί με την επισήμανση ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας πρέπει να γκρεμιστεί και να χτιστεί από την αρχή και αυτό ακριβώς κάνει η κυβέρνηση. Επίσης υποστήριξε ότι η «μεταρρύθμιση» που προωθείται, στοχεύει στη δημιουργία ενός ενιαίου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας που θα παρέχει δωρεάν υπηρεσίες σε όλους.
Απευθυνόμενος στους γιατρούς του ΕΟΠΥΥ που απεργούν, δήλωσε ότι είναι πρόθυμος για διάλογο, αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να εξαιρεθούν από την διαθεσιμότητα.
Απαντώντας στον υπουργό, η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ τόνισε στη δευτερολογία της ότι δεν έχει καμία εμπιστοσύνη στις υποσχέσεις της κυβέρνησης. «Ελεύθερη αγορά και ενιαίο ισότιμο, δημόσιο σύστημα υγείας, είναι ασυμβίβαστα» ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «είναι ασυμβίβαστο και με τη συνύπαρξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα».
Αναφερόμενη στο προσωπικό, υπογράμμισε ότι «ο τομέας της υγείας θέλει ανθρώπους και γιατρούς, επιστήμονες και μη επιστήμονες, μέχρι και τη γυναίκα που σφουγγαρίζει, ανακουφισμένους από πιεστικά οικονομικά προβλήματα, με σταθερότητα και μονιμότητα δουλειάς».
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου