Σελίδες

10 Δεκ 2013

Η αριστερή φράντζα της σοσιαλδημοκρατίας

Πολύ βολικό για τον ΣΥΡΙΖΑ να διατηρεί τη διγλωσσία του για να μπορεί να παίζει αφ' ενός το ρόλο του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος που δίνει εξετάσεις στην πλουτοκρατία ότι έχει ρεαλιστικό (από τη σκοπιά της διατήρησης του συστήματος) πρόγραμμα διαχείρισης και αφ' ετέρου να προβάλλει μια «εσωτερική φωνή» που τάχα κινείται πιο αριστερά και «κρατάει τα μπόσικα» στους συσχετισμούς στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του αναχώματος στη ριζοσπαστικοποίηση του λαού.
Έτσι, πλάι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει και η θέση του Λαφαζάνη.
Φυσικά, θέση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η πρώτη, αυτή που διατυπώνεται από τον Α. Τσίπρα και τα υπόλοιπα στελέχη που τον συνοδεύουν στα ταξίδια στις ΗΠΑ ή στις συναντήσεις με επιχειρηματίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφερόμενος στον Π. Λαφαζάνη, δηλώνει ότι «σέβεται τις μειοψηφικές απόψεις». Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι ο ίδιος ο Λαφαζάνης σπεύδει να διαβεβαιώσει ότι οι θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτές που εκφράζει ο Α. Τσίπρας (στο Τέξας, στο ΕΒΕΑ και αλλού), για να μη χαλάσει το προφίλ του ΣΥΡΙΖΑ ως ικανού και έμπιστου κόμματος για να διαχειριστεί την κρίση εντός των τειχών.

Απλά, ο Π. Λαφαζάνης και η λεγόμενη «αριστερή πλατφόρμα» του ισχυρίζονται ότι έχουν διαφορετική γνώμη για να μπορούν να ψαρεύουν σε θολά νερά, ενταγμένοι και οι ίδιοι μέχρι το μεδούλι στα σχέδια αναμόρφωσης του πολιτικού σκηνικού. Φυσικά, ακόμα και οι κορόνες της «αριστερής πλατφόρμας» και του Π. Λαφαζάνη χωράνε ωραιότατα στους σχεδιασμούς μερίδας της αστικής τάξης, στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και σε σενάρια που ήδη βρίσκονται στα συρτάρια της. Ακόμα και κόμματα της αστικής τάξης ενάντια στο ευρώ και την Ευρωζώνη έχουν φτιαχτεί, όπως στη Γερμανία.
Είναι ενδεικτικό το κείμενο της «αριστερής πλατφόρμας» στη συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, όπου λέει να φύγει η Ελλάδα από το ευρώ, χωρίς αποδέσμευση από την ΕΕ και με ανέπαφα τα μονοπώλια και την εξουσία τους. Μάλιστα, κλαψουρίζει γιατί το «παλιό ευρωπαϊκό ιδεώδες που είχε ταυτιστεί με την ΕΕ έχει καταρρεύσει», λες και αυτό το «ιδεώδες» ήταν καλό για τους λαούς!
Θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, είναι αυτές που εκφράζει ο Α. Τσίπρας για υγιή επιχειρηματικότητα, για νέο σχέδιο Μάρσαλ, για νέο «new deal», για αλλαγή μείγματος διαχείρισης στην ΕΕ και την Ευρωζώνη. Αυτές είναι οι θέσεις του κόμματος του οποίου στέλεχος είναι ο Π. Λαφαζάνης. Αυτές είναι οι θέσεις του κόμματος το οποίο εκπροσωπεί ο Π. Λαφαζάνης και διακηρύσσει και ο ίδιος ότι αυτές θα εφαρμόσει. Αυτές είναι οι θέσεις που θα εφαρμόσει ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση.
Όλα τα άλλα είναι για να υπάρχει μια αριστερή φράντζα στον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συσκοτίζεται η μετάλλαξή του σε ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα που αποτελεί τον ένα πόλο στο νέο δίπολο του αστικού πολιτικού σκηνικού για την εναλλαγή στη διαχείριση υπέρ της πλουτοκρατίας. Κατά τα άλλα, λοιπόν, ο Λαφαζάνης στηρίζει τη γραμμή του Τσίπρα και του Τέξας και καμώνεται ότι παλεύει για ένα σύγχρονο σοσιαλισμό… O λαός μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου