Σελίδες

24 Φεβ 2014

«Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε / σου είναι γραφτός ο δρόμος της συντριβής...» (VIDEO)



Μεγάλο πολιτικό - πολιτιστικό αφιέρωμα στον Τούρκο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου 22 Φλεβάρη, στην Κομοτηνή, στο Αμφιθέατρο Κοινωνικής Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης που πλημμύρισε από εκατοντάδες ανθρώπους του μόχθου. Την εκδήλωση οργάνωσε η Επιτροπή Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και συμμετείχε το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας.
Τίτλος της εκδήλωσης ο στίχος του ποιητή «Στάχτη θα γίνεις κόσμε γερασμένε / σου είναι γραφτός ο δρόμος της συντριβής...».
«Ταυτισμένος με τις ιδέες του σοσιαλισμού»

Επί σχεδόν τρεις ώρες, μέσα από την ποίηση, τα τραγούδια, τα θεατρικά κείμενα και τις αφηγήσεις, αποκαλύφθηκε η ζωή και η δράση, το έργο του επαναστάτη, του κομμουνιστή, του πρωτοπόρου αγωνιστή, του ποιητή Ναζίμ Χικμέτ. Το μεγάλο πορτρέτο του, ζωγραφισμένο από τον Νίκο Κιτμερίδη, δέσποζε στο χώρο, πλάι στα τρία Κόκκινα Γράμματα του τιμημένου ΚΚΕ.
Σε όλο του το έργο, όπως σε όλη του τη ζωή, ο πιο ελεύθερος σιδηροδέσμιος, ο Ναζίμ Χικμέτ, δεν ξεχώρισε ποτέ την Ποίηση, την Τέχνη από την πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα. Ενέταξε όλο του το έργο, όπως όλη του τη ζωή, στην υπόθεση της κοινωνικής απελευθέρωσης, στην υπόθεση της εργατικής τάξης, του λαού. Γι' αυτή του την επιλογή κυνηγήθηκε, φυλακίστηκε και εξορίστηκε.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο Νίκος Βαργεμίδης, γραμματέας της ΤΕ Ροδόπης του ΚΚΕ,σημείωσε: «Η λέξη Χικμέτ ένα σύνθημα για τη μετωπική σύγκρουση με κάθε μορφής αδικία, που παράγεται από το σύστημα του καπιταλισμού. Ναζίμ, ένα καράβι, ποιητικό, όπου ταξίδευαν οι προλετάριοι όπου Γης. Ο μεγάλος Τούρκος ποιητής ήταν ταυτισμένος με τις ιδέες του σοσιαλισμού, τις οποίες και υπηρέτησε με τη ζωή και το έργο του. Παραμένει σήμερα μια ξεχωριστή μορφή του διεθνούς επαναστατικού κινήματος».
Ομιλίες από εκπρόσωπους του ΚΚΕ και του ΚΚ Τουρκίας
Στην εκδήλωση μίλησαν, ο καθένας στη γλώσσα του, ο Δημήτρης Παπατολίδης, γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ, ο Εμρά Ακάνσου, μέλος της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας (TKP) και ο Μεχμέτ Ίναμ, μέλος της Περιφερειακής Επιτροπής Δυτικής Θράκης του ΚΚΤ (TKP). Η αντίστοιχη μετάφραση από τα ελληνικά στα τούρκικα και από τα τούρκικα στα ελληνικά προβαλλόταν οπτικά.
Ο Εμρά Ακάνσου αναφέρθηκε στα λόγια του Ναζίμ για να υπογραμμίσει την κοινότητα συμφερόντων της εργατικής τάξης, του λαού των δύο χωρών, όλων των χωρών: «Οι σύντροφοι που ούτε μία φορά δεν είχαμε χαιρετήσει / όμως θα μπορούσαμε να πεθάνουμε / για το ίδιο το ψωμί / την ίδια ελευθερία, την ίδια λαχτάρα...».
Αναρωτήθηκε «αν υπάρχει καλύτερος τρόπος από τη μάχη για να τιμήσουμε έναν κομμουνιστή». «Αν υπάρχει καλύτερος τρόπος από το να υψώσουμε τη σημαία, για την οποία έδωσε τη ζωή του ο Ναζίμ, στα χέρια των νέων για να τιμήσουμε τον Ναζίμ». Τόνισε ότι το Κομμουνιστικό Κόμμα της Τουρκίας «προσπαθεί να ανοίξει τη μόνη έξοδο από το σκοτάδι, προσπαθώντας να ενισχύσει τη σοσιαλιστική επιλογή». Και απευθυνόμενος «στα αδέλφια μου, που μιλάμε την ίδια γλώσσα, που ζουν στην Ελλάδα αλλά μία πλευρά της καρδιάς τους είναι στην Τουρκία», είπε: «Ρωτάτε εμάς τι μπορούμε να κάνουμε για τον αγώνα αλληλεγγύης της Τουρκίας; Υπάρχει ένας τρόπος για να σας υποστηρίξει εκεί; Υπάρχει κάποιος τρόπος για να σας συμπαρασταθούμε; Υπάρχει αδελφοί και αδελφές. Γίνετε μέλη στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας!». Το κόμμα που όπως τόνισε αντιστέκεται στην αστική τάξη που θέλει να φορτώσει το λογαριασμό για την κρίση στους εργαζόμενους, το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για το σοσιαλισμό.
Ο Μεχμέτ Ίναμ, τόνισε: «Ο Ναζίμ πίστευε πως ο μόνος τρόπος που μπορεί να σωθεί η ανθρωπότητα ήταν ο σοσιαλισμός. Την Τέχνη και όλη τη δημιουργικότητά του τη χρησιμοποιούσε για ν' ανοίξει δρόμους στη μελλοντική μάχη της ανθρωπότητας.
Αλλά ο Ναζίμ ήταν σίγουρος και για κάτι ακόμα. Για να καταστραφεί ο καπιταλισμός, οι άρχοντες, τα αφεντικά, οι πλουτοκράτες, πρώτα από όλα ήταν απαραίτητη η ύπαρξη ενός Κόμματος. Για να καθιερώσουμε το σοσιαλισμό, στην εξουσία την εργατική τάξη, τα δικαιώματα των εργατών, ήταν και πάλι αναγκαίο το Κόμμα. Ναι, ο Ναζίμ πρώτα ένα Κόμμα έλεγε. Για να υπερασπιστούμε όλα αυτά, χρειαζόμαστε έναν οργανωμένο Κόμμα. Ο Ναζίμ ήξερε πως χωρίς το Κόμμα ήταν πολύ δύσκολο να πετύχουν το σκοπό τους και έτσι τα πρώτο που έκανε ήταν να γίνει μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας».
Επίσης αναφέρθηκε στην παρέμβαση του TKP στους εργαζόμενους της Δυτικής Θράκης, που όπως είπε «αποτελεί έναν από τους σημαντικούς βιομηχανικούς τομείς της Τουρκίας με μεγάλο αριθμό εργαζομένων». Μίλησε για την πολύμηνη απεργία του περασμένου έτους στον κλάδο του Μετάλλου, στα βήματα που κάνει το ίδιο το Κόμμα στο κέρδισμα νέων δυνάμεων στον αγώνα για το σοσιαλισμό.
«Η ευημερία των λαών μπορεί να έρθει μόνο ξεριζώνοντας την κυριαρχία του κεφαλαίου»
Ο Δημήτρης Παπατολίδης, μιλώντας για τον Ναζίμ Χικμέτ, τόνισε: «Στην ποίηση η αγάπη του για την πατρίδα είναι η αγάπη του εργάτη για το χώμα που ποτίζει με το δικό του ιδρώτα και αίμα. Σε αυτή την αγάπη δεν βρίσκεις ίχνος εθνικισμού, αντίθετα βρίσκεις τα σύνορα που υψώνονται στο εσωτερικό κάθε χώρας, ανάμεσα στους παραγωγούς του πλούτου, ανάμεσα στο λαό που μοχθεί και στους εκμεταλλευτές, στα παράσιτα που απομυζούν αυτό τον πλούτο, τους καπιταλιστές».
Αναφέρθηκε στη στάση του ΚΚΕ ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση της ελληνικής αστικής τάξης στο πλάι των αστικών τάξεων τότε της Μεγάλης Βρετανίας και Γαλλίας και στον εθνικιστικό μεγαλοϊδεατισμό της κατά τη Μικρασιατική Εκστρατεία. Θύμισε ότι αντίστοιχα το ΚΚΤ σήκωσε ανάστημα, αντιστάθηκε και κατήγγειλε την επέμβαση της τουρκικής αστικής τάξης στην Κύπρο το 1974. Σημείωσε επίσης πως «η στάση αυτή των κομμουνιστών είναι παρακαταθήκη για την εργατική τάξη, τα συμφέροντα των λαών των δύο χωρών. Είναι στάση που σήμερα μπορεί να φωτίσει τα σύγχρονα συμφέροντα των εργαζομένων. Να προστατέψει τους δύο λαούς από τον εθνικισμό, το σοβινισμό, αλλά και τον ιμπεριαλιστικό κοσμοπολιτισμό».
Αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, που προκαλούν μεγάλη ανησυχία, καθώς το κουβάρι των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στην περιοχή, αλλά και ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων μπλέκεται επικίνδυνα για τους λαούς.
Κάλεσε τους λαούς της περιοχής να συνειδητοποιήσουν πως τα συμφέροντά τους δεν έχουν τίποτα κοινό με τα συμφέροντα των αστικών τάξεων της χώρας τους. «Η ειρήνη και η ευημερία των λαών μπορεί να έρθει μόνο ξεριζώνοντας την αιτία της βαρβαρότητας, των κρίσεων και των πολέμων, την κυριαρχία του κεφαλαίου, την καπιταλιστική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, το κυνήγι του κέρδους. Ωστε κριτήριο στις σχέσεις των λαών και των κρατών να γίνει η ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, το αμοιβαίο όφελος και η συνεργασία τους», είπε. Κατέληξε λέγοντας πως «το ΚΚΕ θα δώσει όλες τις δυνάμεις του για να σφυρηλατηθεί η ταξική ενότητα εργαζομένων στη χώρα μας, στην περιοχή μας, ανεξάρτητα των θρησκευτικών πεποιθήσεων. Στην πάλη για το μεροκάματο, στην πάλη για να μείνει ο φτωχός αγρότης στο χωράφι του, στην πάλη για να έχει κάθε παιδί τη μόρφωση που του αξίζει δωρεάν, κάθε λαϊκή οικογένεια Υγεία, θέρμανση, νερό. Τα μόνα σύνορα που υψώνονται είναι αυτά μεταξύ των εκμεταλλευτών που αφήνουν το λαό στην εξαθλίωση και του εργαζόμενου λαού που νιώθει αυτή την εκμετάλλευση στο πετσί του. Η λαϊκή συμμαχία ενώνει όλους τους εκμεταλλευόμενους από την εξουσία του κεφαλαίου, σε έναν αγώνα σήμερα κανείς να μη μείνει μόνος απέναντι στην κρίση και παράλληλα να ανασυνταχθεί τώρα το κίνημα για το ξερίζωμα κάθε εκμετάλλευσης, της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας».
Πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάσθηκε ένα βίντεο για τη ζωή του Ναζίμ Χικμέτ που δημιούργησε ο Γιάννης Βοζίκης. Για τον Ναζίμ που τραγούδησε για τους εργάτες της Ιστανμπούλ, όπως και για τους ψαράδες της Σάμου, για το μεγάλο επαναστάτη ποιητή, που ένιωθε αδελφό του κάθε άνθρωπο που γνώριζε τη βαρβαρότητα, ένιωθε σύντροφό του κάθε επαναστάτη σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Το έργο του Ναζίμ Χικμέτ ζωντάνεψαν η χορωδία «Κώστας Λαζαρίδης» που ερμήνευσε τα «Μικρόκοσμος», «Αν η μισή μου καρδιά» («Στηθάγχη») και «Χιονίζει», αλλά και ο Κώστας Αντάρας, η Μαίρη Μπαχτιάρογλου και ο Κώστας Ξιάρχος που με μια κιθάρα, ακορντεόν και φωνή, παρουσίασαν τα τραγούδια «Όπως ο Κερέμ», «Απερίγραπτη λένε», «Το δίχτυ», «Η πιο όμορφη θάλασσα» κ.ά.
Μουσική και παραδοσιακά τραγούδια της Τουρκίας, γραμμένα για τα βάσανα και τους αγώνες του λαού της, παρουσίασε με έναν μπαγλαμά, μέσα σε μυσταγωγική ατμόσφαιρα, ο Τούρκος καλλιτέχνης παραδοσιακής μουσικής Εμίν Ιγκιούς.
Η θεατρική ομάδα «Ηλέκτρα» παρουσίασε απόσπασμα από το θεατρικό έργο του Ναζίμ Χικμέτ «Το κρανίο». Το έργο αναφέρεται στην προσπάθεια του γιατρού Νταλμπανέζο να βρει τον αντιφυματικό ορό που θα θεραπεύει τη φυματίωση και βρίσκει απέναντί του τα Ενωμένα Τραστ των Σανατορίων με συμμάχους τα Ενωμένα Τραστ των εφημερίδων. (Δείτε εδώ αποσπάσματα από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα)
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου