Σελίδες

10 Απρ 2014

Σε εκδήλωση για την αντισεισμική θωράκιση της χώρας μίλησε ο Θ. Παφίλης (VIDEO)



Συνεχίζοντας τις θεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» για καυτά λαϊκά προβλήματα, δε θα μπορούσε από την πιο σεισμογενή χώρα της Ευρώπης και την 6η παγκόσμια να μην υπάρξει εκδήλωση αφιερωμένη στον «αγώνα για να προχωρήσει η αντισεισμική θωράκιση». Στο κατάμεστο αμφιθέατρο του ΕΜ Πολυτεχνείου στο κτίριο Γκίνη, με δεκάδες φοιτητές και εργάτες, μηχανικούς στον χώρο των κατασκευών μίλησε ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ και υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής.
Θυμίζοντας τους 143 νεκρούς, 400 τραυματίες, 31 κτίρια που κατέρρευσαν και πάνω από 200.000 που υπέστησαν ζημιές από το σεισμό του 1999, ο Θ. Παφίλης επισήμανε ότι η αντισεισμική θωράκιση παραμένει ανύπαρκτη.
Την ίδια ώρα το 80% περίπου των 4 εκατομμυρίων κτιρίων της χώρας έχουν κτιστεί πριν το 1985, δηλαδή χωρίς ή με ανεπαρκή αντισεισμικό κανονισμό. Δεν έχει προχωρήσει ούτε καν ο ταχύς πρωτοβάθμιος έλεγχος στα περίπου 90.000 δημόσια κοινωφελούς χρήσης κτίρια. Το 50% των σχολικών κτιρίων έχουν κατασκευαστεί πριν το 1985 και χρειάζονται άμεσα κατασκευαστικές βελτιώσεις, αντικατάσταση με σύγχρονα σχολεία. Το 50% των νοσοκομειακών κτιρίων χρειάζονται έλεγχο ή παρέμβαση.
Θ. Παφίλης: Να επιβάλλουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας
«Ο κίνδυνος δεν προέρχεται μόνο από την κατάρρευση των κατασκευών(...) Οι σεισμοί δεν μπορούν να αποφευχθούν ούτε και να προβλεφθούν πλήρως σήμερα. Όμως οι καταστροφικές επιπτώσεις τους θα μπορούσαν να ελαχιστοποιηθούν με βάση το σημερινό επίπεδο ανάπτυξης της επιστήμης και της τεχνικής», τόνισε ο Θ. Παφίλης αναπτύσσοντας το πλαίσιο μέτρων που οφείλει να πάρει μια πολιτική ώστε να διασφαλίζει την ασφάλεια των εργαζομένων και των κατοίκων σε περίπτωση σεισμού. «Η έλλειψη σήμερα ενός τέτοιου πλαισίου αναδεικνύει τον πολιτικό χαρακτήρα του προβλήματος», είπε. «Ο χωροταξικός σχεδιασμός των πόλεων, η ασφαλής λειτουργία εγκαταστάσεων, η στατική επάρκεια κτιρίων, η προετοιμασία για την αντιμετώπιση έκτακτων καταστάσεων και ειδικότερα σεισμών δεν είναι ανεξάρτητες μεταβλητές. Σχετίζονται με την πολιτική διαπάλη για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».
Στη συνέχεια αφού ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κομμάτων που υποκλίνονται στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης και τη στρατηγική της ΕΕ, ανέπτυξε τη διέξοδο για τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, σημειώνοντας ότι το πραγματικό δίλημμα είναι «παραγωγή έργων και χωροταξικός σχεδιασμός για τις λαϊκές ανάγκες ή για την ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων»; Τέλος ο Θ. Παφίλης κάλεσε το λαό να παλέψει για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης που θα στοχεύει στην συνδυασμένη ικανοποίηση του συνόλου των λαϊκών αναγκών. «Ζητάμε την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και της "Λαϊκής Συσπείρωσης" ώστε να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε να παρθούν ουσιαστικά μέτρα αντισεισμικής προστασίας πριν να είναι αργά, πριν πληρώσει με τη ζωή του τις συνέπειες ενός σεισμού ο λαός της Αττικής. Είναι θέμα άμεσης προτεραιότητας».
Υπό αίρεση η αντισεισμική θωράκιση στον καπιταλισμό
«Σε μια ταξική κοινωνία δεν είναι μόνο οι εφαρμογές της επιστήμης και της τεχνολογίας που έχουν ταξικό πρόσημο, το αν δηλαδή αξιοποιούνται από την αστική τάξη για να μεγιστοποιήσει τα κέρδη της ή από την εργατική τάξη για να καλύψει τις ανάγκες της. Ταξικό και ιδεολογικό πρόσημο υπάρχει και στο θεωρητικό επίπεδο. Αν δηλαδή το εργαλείο που χρησιμοποιούμε για να κατανοήσουμε τους νόμους που διέπουν την κίνηση της φύσης και της κοινωνίας είναι η μεταφυσική και ο ιδεαλισμός, ή ο διαλεκτικός και ιστορικός υλισμός. Βασική διαφορά μεταξύ των δύο είναι το υλικό και το συνεχές στο χώρο και στο χρόνο, στο διαλεκτικό και ιστορικό υλισμό, οι μεμονωμένες οντότητες και μεταξύ αυτών το άυλο κενό, τα σωματίδια του θεού και τα big bang, στον ιδεαλισμό και την μεταφυσική», υπογράμμισε μεταξύ άλλων στην παρέμβασή του, ο Σταύρος Τάσσος - διδάκτορας σεισμολογίας, τ. Ερευνητής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου και υποψήφιος δήμαρχος Γλυφάδας με την «Λαϊκή Συσπείρωση» - εξηγώντας πώς ο παραμορφωτικός φακός της ιδεολογίας και πρακτικής της άρχουσας τάξης επηρεάζει τόσο την κατανόηση του φαινομένου του σεισμού, όσο και τον τρόπο αντιμετώπισης των συνέπειών του.
«Ο άνθρωπος, έχει τα μέσα να ελαχιστοποιήσει τον σεισμικό κίνδυνο, όμως σε συνθήκες καπιταλισμού οι όποιες λύσεις και στην αντισεισμική θωράκιση είναι πάντα υπό αίρεση όταν δεν εξυπηρετείται ή απειλείται η κερδοφορία του κεφαλαίου».
Από την μεριά του ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, κάλεσε ειδικά τους εργαζόμενους στον χώρο των κατασκευών να αξιοποιήσουν τη συσσωρευμένη πείρα τους να αναζητήσουν τις αιτίες που «ενώ υπάρχουν αποδεδειγμένα τεράστιες ανάγκες σε αντισεισμική θωράκιση, γιατί οι οικοδόμοι δεν έχουν δουλειά; Γιατί έργα που εξυπηρετούν επείγουσες λαϊκές ανάγκες δεν αποτελούν προτεραιότητα; Το πρόβλημα βρίσκεται στην κατεύθυνση του δρόμου ανάπτυξης. Στον καπιταλισμό γίνεται για το κέρδος των μεγαλοεργολάβων και αυτός ο προσανατολισμός δεν πρόκειται να αλλάξει», σημείωσε και κάλεσε τους εργαζόμενους να φτάσουν στην κάλπη με εκείνα τα κριτήρια που θα τους οδηγήσουν στη σωστή επιλογή: Τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, να δυναμώσει η προοπτική στην οποία μπορούν να δρομολογηθούν φιλολαϊκές εξελίξεις, νικηφόρα αποτελέσματα.
902.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου