Σελίδες

7 Ιουν 2014

ΟΥΚΡΑΝΙΑ: Γενοκτονία ενός λαού στο φόντο ενδοϊμπεριαλιστικών παζαριών

Παρόλο που τα φώτα της δημοσιότητας ρίχνονται στα διπλωματικά παζάρια που συνεχίζονται (βλέπε συνεδριάσεις ΝΑΤΟ, 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών κρατών - G7, συναντήσεις υψηλόβαθμων αξιωματούχων στη Γαλλία), με την Ουκρανία πάντα να βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, η κατάσταση στις ανατολικές περιοχές Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ αποκτάει όλο και περισσότερο χαρακτηριστικά γενοκτονίας. Η δράση της αντιδραστικής κυβέρνησης του Κιέβου, των εθνικιστών και των φασιστών, θυμίζει καθημερινά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς που διέλυσαν τη Γιουγκοσλαβία, όταν από χιλιόμετρα ψηλά ερχόταν ο θάνατος και η καταστροφή ή τις επιχειρήσεις του κράτους-τρομοκράτη του Ισραήλ ενάντια στους Παλαιστινίους. Η κυβέρνηση του Κιέβου, που έχει την πλήρη στήριξη των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ, χρησιμοποιεί μαχητικά αεροσκάφη, ελικόπτερα, πυροβολικό και τη λεγόμενη Εθνοφρουρά, που αποτελείται από τους φασίστες του «Δεξιού Τομέα», για να εξαπολύει επιθέσεις σε κατοικημένες περιοχές.

Κανένας φραγμός στα εγκλήματα
Μόνο το τελευταίο δεκαήμερο είχαμε χτύπημα από μαχητικά αεροσκάφη της ουκρανικής αεροπορίας Δημοτικού Σχολείου στην πόλη Σλαβιάνσκ, χτύπημα σε παιδιατρική κλινική και το νοσοκομείο της ίδιας πόλης (χωρίς ευτυχώς θύματα νοσηλευόμενα παιδιά, επειδή το βλήμα χτύπησε διάδρομο και όχι θάλαμο νοσηλείας), χτύπημα επίσης του ορφανοτροφείου, που είχε εκκενωθεί από τις 19 του Μάη. Στα εγκλήματα ακόμα περιλαμβάνεται χτύπημα σε νοσοκομείο του Λουγκάνσκ όπου βρήκαν το θάνατο πολλοί ασθενείς, ανάμεσά τους και τουλάχιστον 25 τραυματισμένοι πολιτοφύλακες. Επίσης χτυπήθηκε το κτίριο της έδρας της Τοπικής Διοίκησης του Λουγκάνσκ ενώ ήταν γεμάτο κόσμο, με τουλάχιστον 8 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες. Για το συγκεκριμένο χτύπημα έχει γίνει καταγγελία από τον απεσταλμένο της Ρωσίας Αντρέι Κελίν στη λεγόμενη Οργάνωση για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), με έδρα τη Βιέννη, ότι χρησιμοποιήθηκαν απαγορευμένα από τις διεθνείς συνθήκες όπλα και συγκεκριμένα βόμβες διασποράς, που πρέπει να αντιμετωπισθούν ως εγκλήματα πολέμου.
Παρά το σφυροκόπημα, οι ένοπλοι ρωσόφωνοι πολιτοφύλακες προξενούν φθορές στις δυνάμεις του Κιέβου (μέσα στη βδομάδα κατέρριψαν δυο μαχητικά και δύο ελικόπτερα) ενώ κατέλαβαν και νέες βάσεις της ουκρανικής εθνοφρουράς, καταφέρνοντας να αποκτήσουν σημαντικές ποσότητες πυρομαχικών και εξοπλισμού. Ενδιαφέρον επίσης έχει η κίνηση που σημειώθηκε στην Οδησσό, όπου ρωσικής καταγωγής, ρωσόφωνοι και άλλοι κάτοικοι, που αντιδρούν στη χούντα του Κιέβου, ανακήρυξαν την περιοχή «Λαϊκή Δημοκρατία της Οδησσού» ως κίνηση αλληλεγγύης στους ρωσόφωνους της Ανατολικής Ουκρανίας.
Στήριξη από τους ιμπεριαλιστές
Μέσα σε αυτή την κόλαση που βιώνει ο λαός της Ουκρανίας, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ και τα μέλη αυτών των λυκοσυμμαχιών, με άλλη μορφή, η λεγόμενη ομάδα των G7 (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Ιαπωνία, Γαλλία, Ιταλία και η ΕΕ ως σύνολο) στηρίζουν την προσπάθεια να καμφθεί η αντίσταση στην αντιδραστική κυβέρνηση και εντείνουν την αντιπαράθεση με τη Ρωσία, που επίσης έχει τεράστια συμφέροντα στην περιοχή.
Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, από την Πολωνία, που ήταν ο πρώτος σταθμός της ευρωπαϊκής του περιοδείας, που περιλάμβανε επίσης τις Βρυξέλλες, το Παρίσι και τη Νορμανδία, υποσχέθηκε 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ενίσχυση της στρατιωτικής παρουσίας και των υποδομών (βάσεις, εξοπλισμός) στις χώρες συμμάχους στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Οι κυβερνήσεις της Πολωνίας και της Ρουμανίας έσπευσαν από τους πρώτους να δηλώσουν το «παρών» για δημιουργία νέων βάσεων, ωστόσο φαίνεται ότι οι κυβερνήσεις της Τσεχίας και της Σλοβακίας, επειδή μετράνε τις αντιδράσεις των λαών των χωρών τους, δεν βλέπουν θετικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης η πρόταση να αυξήσουν όλοι οι ΝΑΤΟικοί σύμμαχοι τις δαπάνες στους προϋπολογισμούς τους σε 2% για εξοπλισμούς, για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια κυρίως έναντι της Ρωσίας, ειδικά εν μέσω κρίσης στην Ευρωζώνη, είναι μια υπόθεση που δεν προχωράει και τόσο εύκολα.
Το ίδιο πακέτο της ενίσχυσης των στρατιωτικών δομών «πρόσφερε» ο Ομπάμα και στο νεοεκλεγμένο μεγαλοβιομήχανο Πρόεδρο της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο στη συνάντησή τους στη Βαρσοβία.
Ισχυροποίηση του ΝΑΤΟ στα πλευρά της Ρωσίας
Το ΝΑΤΟ επίσης στις 3-4 Ιούνη στη σύνοδο των υπουργών Αμυνας στις Βρυξέλλες, με τη συμμετοχή και του Δ. Αβραμόπουλου, διατράνωσε τη θέλησή του να συνεχίσει τη διείσδυσή του στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες. Σε αυτήν τη διαδικασία εντάσσεται και η Ουκρανία, η Γεωργία και η Μολδαβία και έπεται συνέχεια με άλλες χώρες στην «αυλή» της Ρωσίας. Στην περιοχή βρέθηκε αυτές τις μέρες και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Τσακ Χέιγκελ, που σε συναντήσεις του με τη ρουμανική ηγεσία είπε ότι οι ΗΠΑ θα αυξήσουν την παρουσία τους στη Μαύρη Θάλασσα, με ακόμα περισσότερα πολεμικά πλοία καθώς δεν πρόκειται να δεχτούν την ενσωμάτωση της Κριμαίας στη Ρωσία.
Και οι G7 από τις Βρυξέλλες την Τετάρτη το βράδυ απείλησαν τη Ρωσία ότι θα υποστεί νέες κυρώσεις, αν δεν συμβάλει στο να «τεθούν υπό έλεγχο οι ταραχές στο ανατολικό τμήμα της χώρας».
Η απάντηση της Ρωσίας ήρθε με συνέντευξη του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν σε γαλλικά ΜΜΕ, που είπε ότι η Ρωσία δεν έχει στείλει στρατιωτικές δυνάμεις στην Ανατολική Ουκρανία και όσοι την κατηγορούν δεν έχουν καμία απόδειξη, ενώ με έμφαση σημείωσε ότι αποδείξεις δεν είχαν ούτε για τα «χημικά όπλα» του Ιράκ, ενώ ανέφερε ότι οι ΗΠΑ έχουν στρατιωτικές βάσεις και παρουσία σε όλο τον κόσμο.
Νέος κύκλος συναντήσεων και διαβουλεύσεων
Στο Παρίσι συναντήθηκαν επίσης την Πέμπτη το βράδυ ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι και ο Ρώσος ομόλογός τους Σεργκέι Λαβρόφ, όπου παρά το κοινό ευχολόγιο περί ειρήνης στην Ουκρανία διαπιστώθηκε η διάσταση των συμφερόντων για άλλη μια φορά και η διαφορετική προσέγγιση για την πιθανή εκτόνωση της κατάστασης. Ενα πάντως στοιχείο που φέρνει πιο κοντά τις δύο πλευρές είναι ότι αναγνωρίζεται η εκλογή του νέου προέδρου, που πρόκειται να ορκιστεί σήμερα Σάββατο στο Κίεβο και όπου θα παραβρεθεί και ο πρέσβης της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ταυτόχρονα, ο Ρώσος Πρόεδρος, που είναι προσκεκλημένος του Γάλλου Προέδρου, Φρανσουά Ολάντ, στις εκδηλώσεις για την επέτειο της συμμαχικής απόβασης στη Νορμανδία κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, θα έχει συνάντηση με τον ίδιο, αλλά και με άλλους ιμπεριαλιστές ηγέτες, όπως τη Γερμανίδα καγκελάριο, το Βρετανό πρωθυπουργό και πιθανά και τον Αμερικανό Πρόεδρο.
Στα αξιοσημείωτα της βδομάδας που φεύγει είναι και τα παζάρια που συνεχίστηκαν ανάμεσα στην κυβέρνηση της Ουκρανίας, τη Ρωσία και την ΕΕ για το ζήτημα της Ενέργειας, δηλαδή τη διευθέτηση του χρέους της Ουκρανίας για παραδοθείσες ποσότητες ρωσικού φυσικού αερίου και τη μελλοντική τιμή πώλησης. Αρχικά η ουκρανική πλευρά προχώρησε στην πληρωμή των 786 εκατ. δολαρίων προς το ρωσικό κολοσσό «Γκαζπρόμ» και η ρωσική πλευρά προχώρησε στην παράταση έως τις 10 Ιούνη της διορίας για να μπει σε εφαρμογή το σύστημα της προπληρωμής (δηλαδή η απειλή της διακοπής της ροής, κάτι που θα έχει επιπτώσεις και για τη ροή προς την ΕΕ) αν δεν πληρωθεί το χρέος για παραδοθείσες ποσότητες έως τον Απρίλη, που φτάνει τα 2,24 δισ. δολάρια. Επίσης ο Ευρωπαίος Επίτροπος Γκιούντερ Οτινγκερ φάνηκε αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί ένας συμβιβασμός και στην τιμή των 1.000 κ.μ. φυσικού αερίου ανάμεσα στην ισχύουσα τιμή των 485 δολαρίων που πουλάει η Ρωσία και των 268,5 δολαρίων που θέλει να αγοράζει η Ουκρανία, τιμή που ίσχυε πριν ξεκινήσει η διαδικασία ανατροπής - με την καλυμμένη επέμβαση ΗΠΑ και ΕΕ - της αστικής κυβέρνησης του Β. Γιανουκόβιτς, που θέλησε να διαπραγματευτεί και με την ΕΕ και με τη Ρωσία. Ηταν τότε που άνοιξαν οι «ασκοί του Αιόλου» στην Ουκρανία, που ο λαός είδε να επιδεινώνεται παραπέρα η ζωή του, που είχε υποστεί ήδη καθίζηση μετά από 20 χρόνια ανατροπής του σοσιαλισμού και κυριαρχίας των διαφόρων καπιταλιστών που ξεπήδησαν μέσα από την καταλήστευση του λαϊκού πλούτου και των φυσικών πόρων. Τέτοιοι εκμεταλλευτές του λαού ήταν αυτοί που εναλλάσσονταν ως τώρα στην εξουσία, όπως και ο «βασιλιάς της σοκολάτας» Ποροσένκο, που θα πάρει τον προεδρικό θώκο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου